Innovatív toborzási módszerek, amik beváltak!

Egy tehetséges, jól képzett munkavállaló nem biztos, hogy fel fog figyelni a hirdetésünkre, ha azzal nem tűnünk ki a tömegből vizuálisan, vagy egy kreatív toborzási ötlettel.

blog-image

Bár Magyarországon még nem terjedtek el az innovatív toborzási módszerek, külföldön már sok cég hagyott fel az egyszerű hirdetés feladás stratégiájával. Mutatjuk a leginnovatívabb ötleteket!

Microsoft

Bizonyára sokan szeretnének dolgozni a világ egyik legnagyobb szoftvervállalatánál. Ennek megfelelően önéletrajzok százai érkeznek be az informatikai céghez, nehéz kiválogatni a megfelelő munkaerő személyét. Az informatikai cég különös módját választotta az előszűrésnek:

A hirdetés alján telefonszám helyett egy képletet jelenítettek meg, aki megfejti a feladványt hozzájuthat a telefonszámhoz, amin jelentkezni lehet. Bár az önéletrajzok száma csökkent, sokkal relevánsabb jelentkezők érkeztek a céghez!

Ikea

Az Ikea bútorgyártó az eladott bútorok dobozainak belsejében, az összeszerelési útmutató mellett, egy „Karrierépítési útmutatót” is elhelyezett. Ebben leírták milyen munkakörre várnak jelentkezéseket és a jelentkezés módját is feltűntették. Olcsó toborzási módszer nemde? Körülbelül 280 új munkatársat vettek fel ezzel a módszerrel, mert aki már vásárolt náluk, valószínűleg lojálisabb volt a cég felé.

Volkswagen

A német autógyártónak természetesen sok autószerelőre van szüksége, közülük is a legjobbakra. A képzett szakemberek felkutatását különleges módszerrel végezték: Elromlott autókat vittek be szerelőműhelyekbe szerte Németországban. A bevitt kocsik alvázán egy álláshirdetés állt. Ha a szerelő sikerrel javította meg az autót, máris kapott egy ajánlatot a cégtől!

Quixey

A Szilícium – völgy egyik feltörekvő startupja a Google-lel és a Facebookkal versenyzett az értékes munkaerőért. Létrehoztak egy 60 másodperces programozó játékot, (100 dollár nyereménnyel) azok számára akik megoldották helyesen a feladatot. A játékosok elérhetőségi adataihoz így hozzájuthattak, ezután már csak válogatniuk kellett a jobbnál jobb jelöltek között.