Fiatalok, és az idősebb korosztály, egy munkahelyen

Mindannyiunk számára ismerős a szituáció: egy munkahelyen dolgozni, közös célok eléréséért idősebb, vagy nálunk fiatalabb munkatársunkkal.

blog-image

A „Z” generáció (1995 után születtek), már nagy valószínűséggel kikerültek a munkaerőpiacra. Kijelenthetjük, hogy a fiatalok nagy többségének folyamatos az online jelenléte, ezt a szokásukat munkahelyükön sem szívesen hagyják el. Azoknak a cégeknek, akik az online felületeken aktívan részt vesznek, egy fiatal munkavállaló alkalmazása remek választás lehet márkájuk építésére. A fiatalok szeretnek versenyezni, saját területükön a legjobbak akarnak lenni. Nehézségek esetén viszont könnyen döntenek a munkahelyváltás mellett.

meeting

Az „X” generációra (1965-től 1980-ig születtek), jellemző a pontosság, ők a monoton munkavégzést is jobban bírják, mint akár a fiatal munkatársaik. A határidőket jól tudják tartani, valamint a munkafegyelmük is nagyobb. Elsődleges kommunikációs csatornának inkább választják az e-mailt, bár a digitális világ felgyorsulása miatt egyre többen Facebookon is jelen vannak. Egy idősebb kolléga kitartóbb, megfontoltabb, így sokkal tovább képes a csapat tagja maradni.

Talán a legfőbb ellentétet a két generáció között az információáramlás jelenti. Míg az idősebbek idegenkednek az online kommunikációs lehetőségektől, addig a fiataloknak a személyes, szóbeli kommunikáció okozhat nehézségeket. Ha például a főnöknek kell beszámolót tartani, vagy egy kialakult konfliktust kell megoldani, akkor a két korosztály ellentétesen kezeli a helyzetet.

A legnagyobb versenyelőnyt az jelentheti egy cég számára, ha megoldást talál arra, hogy a különböző munkatársakat hogyan kezelje hatékonyan. A nyitottság, az elfogadás, a legfontosabb szempontok a sikeres együttműködéshez. A szaktudás átadására nyitottnak kell lenni, de fontos, hogy fiatalon befogadóak legyünk az új ismeretekre. A tisztelet az idősek számára fontosabb, de ennek minden esetben kölcsönösnek kell lenni.

Ha a fenti szempontokat figyelembe vesszük, sikeresen tudunk együttműködni egy csapatban, bármelyik korosztályba is tartozunk!