A pozitív munkahelyi élmény kulcsfontosságú. Nem minden a pénz!

Mikor érezzük jól magunkat jelenlegi munkahelyünkön? Munkaerőhiány idején a cégek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkaerő megtartására.

blog-image

Természetesen a fizetés, és a juttatások mértéke sem elhanyagolható tényező ahhoz, hogy bátran kijelenthessük: „Boldog vagyok a jelenlegi munkahelyemen”. A pozitív munkahelyi élmény azonban legalább ennyire fontos szempont.

Egy biztos, éreznünk kell hogy a csapat részeként tudunk működni, és ismernünk kell hogy a munkánk milyen eredményt nyújt a cég sikerességében. Ha nem érzünk munkánk során pozitív elégedettséget a tennivaló elvégzése után, akkor hamar kialakulhat bennünk az érzés, hogy felesleges amit csinálunk.

A pozitív élmény pedig nagyban határozza meg munkánk minőségét is. Ehhez természetesen a munka, magánélettel való egyensúlya is nélkülözhetetlen. Munkánk minőségére mindenképp jól hat, amikor a családi, személyes teendőket kényelmesen tudjuk elvégezni, melyhez egy rugalmas munkaidő kiváló alap lehet.

A pozitív élmények mellett azonban a munkahelyi létünk negatív oldalát is érdemes megemlíteni, mert könnyen kerülhetünk a „kiégés”, vagy ahhoz közeli állapotba. Ha az alábbi szempontok közül egyet, vagy többet magunkra tudunk venni, akkor érdemes lehet gondolkodni a váltáson.

Visszajelzés

Munkánkkal kapcsolatban joggal várhatunk el visszajelzést, az elismerő szavaknak örülünk, a negatív kritikák pedig segíthetnek fejlődni. Kiégéshez vezethet, ha semmilyen visszajelzést nem kapunk munkánkról, és a megbecsülést sem érezzük.

Mindennapi légkör

Ha visszajelzést kapunk, a munkánkat szeretjük csinálni, viszont a munkahelyi légkör nem megfelelő, akkor a nehézzé vált mindennapok hosszú távon kiégéshez vezethetnek. A hiba persze bennünk is lehet, ha a kezdetektől fogva nem illünk bele egy társaságba, akkor azon később nagyon nehéz lehet változtatni. Az is előfordulhat hogy a hiba nem bennünk van, csupán egy vagy több negatív gondolkodású munkatársunk van, akikkel még egy általánosan jó viszonyt sem tudunk kialakítani. Mérlegeljünk, és ha jobbnak látjuk merjünk lépni, mert így mindennapjainkat tudjuk nagyban megkönnyebbíteni.

stressz

Hosszú távon fennálló stressz, a motiváció, és a sikerélmény hiánya:

Azok az emberek, akik a kikapcsolódás hiányában magasra teszik maguknak a mércét, és ráadásul még sikerélményben sincs részük munkájuk során, hamarabb kiéghetnek!

A kiégést tehát nagyon sok minden kiválthatja, de a lényeg hogy tegyünk az elkerüléséért. Beszéljünk munkatársainkkal, vezetőnkkel. Gyakran kapcsolódjunk ki, és ha úgy látjuk nincs kiút a jelenlegi helyzetből, akkor merjünk továbblépni!