Állásinterjú tanácsok

Írtál egy ütős önéletrazot. Szuper! Beadtad a jelentkezésedet és be is hívtak interjúra! Még jobb! Ebben a cikkben szeretnénk pár tanácsot adni, hogyan készülj fel és vegyél részt egy állásinterjún.

blog-image

1. Felkészülés
Fontos, hogy tudd, hogy mi szerepel az önéletrajzodat, mit hova és miért írtál. Készülj fel a cégből, ahova interjúra mész. Mivel foglalkoznak, mit gyártának, mi a küldetése a cégnek és hogy miért szeretnél itt dolgozni – ezekre biztosan rá fognak kérdezni. Készülj fel olyan kérdésekre is, amelyek nem a szakmai tapasztalataidra irányul, mint például: Milyennek látja magát 5 év múlva?” vagy „Miért szeretné megkapni ezt az állást?”.

2. Legyél pontos és udvarias.
Érkezzünk időben, vagy lehetőleg néhány perccel a megbeszélt idő előtt. Természetesen bármikor becsúszhat valami váratlan a számításba, de éppen ezért induljunk el korábban, mint kellene.

3. Megjelenés
Érkezzünk időben, vagy lehetőleg néhány perccel a megbeszélt idő előtt. Természetesen bármikor becsúszhat valami váratlan a számításba, de éppen ezért induljunk el korábban, mint kellene.

4. A megfelelő viselkedés.
Az állásinterjún próbálunk magabiztosak és megnyerőek lenni, de gyakran a a testbeszédünk mást mutat, akkor nem fognak hinni nekünk. Mutassuk ki lelkesedésünket, ambícióinkat és szavainkat igyekezzünk a testbeszéddel is alátámasztani.
Igyekezz nyugodt maradni, ne izegjmozogj interjú közben! Ugyanakkor ne essünk az ellenkezőjébe se, és ne üljünk mereven a széken. Próbáljuk megtalálni az arany közép utat és igyekezzünk szemkontaktust tartani.

5. Maradj fókuszban.
Érjük el, hogy az interjú ideje alatt végig rajtunk maradjon a figyelem. Irányítsuk az interjút úgy, hogy minél többet el tudjunk mondani magunkról és ne csak kapkodjuk a fejünk a kérdések után. A kérdésekre adott válaszaidban ne csapongj, csak annyira térj ki, amennyire szükséges az adott feladat, téma elmagyarázásához.

6. A válaszok legyenek tömörek és pozitív kisugárzásúak.
Adjunk a kérdésekre egyértelmű és következetes válaszokat, de ne egy-egy szóval válaszoljunk, ugyanakkor ne is vesszünk el a részletekben és ne adjunk túl személyes választ sem. Hangsúlyozzuk ki erősségeinket, képességeinket, és lelkesedésünket. Ha vannak olyan részletek az önéletrajzunkban, amik magyarázatot kívánnak (néhány hónapos kihagyás például) adjunk magyarázatot. Nem kell semmiért sem bocsánatot kérni, csak adjunk releváns választ a kérdésre.

7. Te is tegyél fel kérdéseket!
Még az interjú előtt (amikor felkészülsz a cégből is) érdemes pár kérdést felírni vagy megjegyezni, amiket felteszel az interjú végén. Egyrészt plusz információkat tudhatsz meg, amiket nem említett az interjúztató, valamint pozitív képet sugall rólad, amiért élénken érdeklődsz a cég és a pozíció iránt.

8. Zárd le az interjút magabiztosan.
Az interjú végeztével álljunk fel és rázzunk kezet magabiztosan az interjúztatóval, illetve mindenképpen köszönjük meg a lehetőséget. Kérdezzük meg, hogy mikor számíthatunk eredményre, illetve adja oda névjegykártyáját a biztonság kedvéért.