A külföldi munka előnyei és hátrányai

Vannak akik ki akarnak próbálni valami újat, és vannak akik a jobb megélhetés reményében választanak külföldi munkát.

blog-image

Ha valaki folyékonyan beszéli a kiszemelt ország nyelvét, akkor célszerű lehet az adott ország állásportáljain körülnézni a munkalehetőségek után. Magyarországon szinte már minden állásportálon megtalálhatók külföldi munkák, így akár nyelvtudás nélkül is szerencsét próbálhatunk egy másik országban.


Gyakori, hogy a diákok külföldre mennek tanulni egyetemi oktatás keretében, a magas megélhetési költségek miatt viszont a legtöbben iskola mellett dolgoznak is.


Akár diákként, akár aktív dolgozóként szeretnénk külföldön dolgozni, mérlegeljük az alábbi szempontokat mielőtt döntenénk!


Előnyök:

  • Tiszta lappal indíthatunk! Új embereket szokásokat ismerhetünk meg.
  • Több élettapasztalatot, és személyiségfejlődést szerezhetünk.
  • Várhatóan magasabb fizetés
  • Nyelvet tanulhatunk, új ismeretekre tehetünk szert.Hátrányok:

  • Hosszabb időre elszakadunk a családtól, és kevesebb az itthoni barátokkal töltött idő is.
  • Lehetséges hogy nem olyan munkakört kell végeznünk mint amit itthon, vagy ami a végzettségünknek megfelelne.
  • Vegyük figyelembe, hogy nem csak a fizetésünk fog megnőni, hanem a kiadásaink is. (Pl.: Albérlet, utazási költség.)


Mindenképp fontos, hogy legyen munkaszerződésünk, hiszen ha például nem fizetnek ki, akkor a szerződéssel tudjuk igazolni magunkat. Mielőtt kiköltöznénk gondoskodni kell szálláshelyről, járjunk utána milyen fontos iratok szükségesek a mindennapi élethez. Minden országban más és más törvények, adózási szabályok vannak.

Ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, akkor fontos, hogy felvegyük a kapcsolatot egy megbízható munkaközvetítővel. Nyelvtudás nélkül viszont csak átmeneti megoldásnak tekinthető a kinti munkavégzés, törekedjünk a nyelv mihamarabbi elsajátítására! Ekkor már az előre lépési lehetőségeink is kitárulnak előttünk. Talán a legcélszerűbb megoldás az lehet, ha már egy megfelelő nyelvi alappal indulunk útnak itthonról, a nyelvtanulást pedig folytatjuk odakint.


Kemény munkával és megfelelő motivációval nagyon sok mindent el lehet érni külföldön is!


Állást keresel? Akár külföldön, akár belföldön szeretnél elhelyezkedni, használd a Draftme Állásportált, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet!

Kattints ide és tekintsd meg az aktuális állásajánlatokat!