Éjszakai műszak? Mutatunk pár tippet hogy elviselhetőbb legyen!

Kíváncsi vagy hogy lehet túlélni könnyebben egy éjszakai műszakot? Cikkünkben mutatunk pár jó tanácsot, melyeket alkalmazva könnyebben telik a munka!

blog-image

Először is nézzünk néhány példát olyan munkakörökre, melyeket éjszakai műszakban is lehet végezni: 

Gyakori hogy a bolti eladók, ügyfélszolgálatosok, sofőrök, raktári dolgozók, őrök esti műszakban dolgoznak.

Az éjszakai műszaknak megvannak a maga előnyei is, például lehet csinálni tanulás vagy gyerek mellett, illetve sokszor jobban is fizetik, mint a nappali munkavégzést. Ezzel szemben viszont komoly egészségügyi kockázatokkal jár, rossz hatással van a dolgozók közérzetére, és a nem megfelelő pihenés növeli számos betegség kialakulásának esélyét is.

A legtöbben kényszerűségből dolgoznak éjjel. Az egészségük megőrzése, és a könnyebben elviselhető munkaórák érdekében az alábbi tanácsokat javasoljuk:

Étkezés:

Napközben valószínűleg mélyen alszunk ebédidőben is egy éjjeles munkanap után. Az étkezés során viszont fontos a rendszeresség ilyenkor is. Tartsuk fenn a napi többszöri étkezést, és vigyünk ételt munkahelyünkre is!

Víz:

A megfelelő folyadékbevitel segít ébernek lenni, ne csak koffeint, vagy energiaitalt fogyasszunk!

Vezetés munka után:

Ha tehetjük válasszuk a tömegközlekedést, éjjeles műszak után álmosan ne vezessünk, hívjunk taxit még akkor is ha odafelé kocsival mentünk.

Koffein, energiaital:

Kávét vagy energiaitalt napközben is iszunk, viszont az ébren maradást nem segítik közvetlenül. Bár a keringést és a szívet felpörgetik, ha ki vagyunk merülve, akkor ezek elfogyasztása után is kimerültek maradunk! Fontos, hogy az utolsó órákban már ne igyunk koffein tartalmú italt, mert az alvás kevésbé lesz pihentető.

Szoktassuk át a szervezetünket:

Ha korábban még nem dolgoztunk éjjeles műszakban, érdemes az első éjjeles munkanap előtt felkészíteni a szervezetünket a hamarosan bekövetkező változásra. Feküdjünk le, és keljünk fel mindig egy kicsivel később!

Az alvás minősége:

Törekedjünk arra, hogy hálószobánk hangulata megfeleljen a minőségi alváshoz. Lefekvés előtt már ne használjuk mobiltelefonunkat, és kapcsoljuk ki a televíziót is. Ha nem érez fáradtságot miután hazaért, igyon egy bögre nyugtató hatású forró teát. Igyekezzünk teljes sötétséget elérni a szobába, fényes szobában akkor is nehezen alszunk el, ha már nagyon fáradtak vagyunk.


Akár nappali, akár éjszakai munkát keresel, tekintsd meg aktuális állásajánlatainkat, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet!