Központi felvételi vizsga – merre tovább?

Január 18.-án elindult a középiskolai felvételi vizsga, a diákokat február 6.-án értesítik majd a középiskolák a vizsga eredményéről.

blog-image

50 éve még a szülők iskolázottsága, mestersége nagy mértékben befolyásolta gyermekük szakmáját, egymásnak adták át a szaktudást. Fontos megemlíteni, hogy az általunk meg nem valósított célokat nem szabad ráerőltetni gyermekünkre, viszont a döntésben ne hagyjuk magára!

Érettségi bizonyítvány és szakképesítés nélkül, az álláspiacon nem túl nagy a mozgásterünk. Amennyiben gyermekünk nem szeretne főiskolára vagy egyetemre menni, akkor érdemes elvégeznie egy OKJ-s tanfolyamot. Az OKJ-s tanfolyamok többsége elvárja az érettségi meglétét, érettségi nélkül viszont lehetünk például villanyszerelők, vagyonőrök, vagy eladók is.

Érettségi után merre tovább? Milyen szakmát válasszunk?

Fontos a pályaismeret!

Az a diák, aki például sok időt tölt a számítógép előtt, hajlamos lehet arra gondolni, hogy egyszerű helyzetben van, hiszen a számítógépes tudása elegendő lehet egy informatikai karrierhez. Később szembesülhet azzal, hogy fontos a matematika (többek között) az alapok megtanulásához.

Milyen személyiségjegyekkel rendelkezünk?

Ha valakinek természetesen jön a kapcsolatépítés, rögtön szót ért idegenekkel, akkor a PR-szakma, a rendezvényszervezés vagy az ügyfélszolgálat ideális munka lehet számára. Ha jó a monotónia tűrésünk, akkor a gyártási terület célravezető lehet.

Milyen szakmákra van igény?

Ha eldöntöttük hogy mi érdekel, mivel szeretnénk foglalkozni, vizsgáljuk meg a keresletet a munkaerőpiacon. Nézzünk utána álláshirdetéseknek, így megtudhatjuk azt is, hogy milyen elvárásokat támasztanak, és milyen feladatkörökből áll az adott munkavégzés.

Kérjük ki mások véleményét is!

Érdemes kikérni kívülálló véleményét is a személyiségünkről. Ismerőseink vagy akár egy szakértő véleménye rávilágíthat olyan készségünkre, amit saját magunk talán még nem fogalmaztunk meg.


Nem kell egyetlen szakma mellett elköteleződnünk, de minden, karriert érintő kérdést alaposan gondoljunk át mielőtt döntenénk. Ha időközben jövünk rá arra, hogy mégsem illik hozzánk a szakma amiben dolgozunk, bármikor van lehetőség átképezni magunkat!