5 becsapós kérdés az állásinterjún, amelyekre nagyon könnyű rossz választ adni

Összegyűjtöttük a legtaktikusabb kérdéseket, válaszadási ötletekkel!

blog-image

Az állásinterjú tökéletes lehetőség arra, hogy meggyőzzük a munkaadót, mi vagyunk a legalkalmasabb személy a megüresedett pozícióra. Egy-egy ártatlannak tűnő kérdés azonban komoly háttér tartalommal bírhat, melyek nagyon sokat árulnak el jellemünkről. Az alábbi 5 kérdésre különösen gondoljuk át mit válaszolunk!


1.  Ismeri a cégünket?

Semmiképp se válaszoljuk hogy „nem” vagy hogy „sajnos nem tudtam felkészülni”! Az interjú előtt érdemes lehet utánanézni a cégnek, a történetüket elolvasni. A közösségi média is segítségünkre lehet, hiszen már nagyon sok vállalat használja ezeket az oldalakat. A közösségi oldalak tartalma, a megosztott bejegyzések nagyon sokatmondóak lehetnek a cégről. Elég egy-két mondatban összeszedni hogy mivel foglalkoznak, vagy mi a legfőbb termékük.


2.  Meséljen magáról!

A kérdés amivel szinte minden interjú kezdődik. Itt nem arra kíváncsi az interjúztató, hogy például kapcsolatban vagyunk e, vagy van e gyermekünk. Különösen a jó kommunikációs készséget igénylő pozíciók esetében szokták feltenni ezt a kérdést, és itt kiemelten figyelnek arra hogy tudunk e összefüggő mondatokban beszélni, el tudjuk e adni magunkat. Pár szót említhetünk a jellemünkről, de érdemes áttérni a szakmai teljesítményünkre. Korábbi sikereinkkel felkelthetjük a munkaadó figyelmét!


3. Miért hagyta ott az előző munkahelyét?

Ennél a kérdésnél mindenképp kerüljük el hogy jelenlegi, vagy volt munkahelyünket rossz színben tüntetjük fel. Jó válasz lehet, ha kiemeljük a jó hangulatot, munkahelyi kapcsolatot, viszont a kihívások keresése, és az hogy fejlődni szeretnénk, váltásra ösztönözhet bennünket.


4. Hogy áll a túlóra lehetőségéhez?

Ilyenkor csak arra kíváncsi a munkáltató, hogy a munkánk során mennyire vagyunk elhivatottak. Ha rögtön elutasítjuk a túlórát, akkor azt gondolhatják rólunk, hogy a munkánk során is csak a munkaidő végét fogjuk várni, hogy siethessünk haza. Legyünk nyitottak a túlóra lehetőségére, de azt említsük meg hogy ezeket a napokat szeretnénk időben megtudni.


5. Hogyan látja magát 5 év múlva?

Ez talán az egyik legbecsapósabb kérdés, hiszen ha teljesen őszinték akarunk lenni, akkor könnyen rossz választ adhatunk! Ha már a családalapításon gondolkozunk, azt nem célszerű tudatni a munkaadóval, hiszen nem biztos hogy hosszú távú, stabil munkaerőnek fog gondolni. Talán a legjobb válasz az lehet, ha a céget is bevonjuk a terveinkbe, akár egy magasabb pozíció elérésével. Ezzel magabiztosnak tűnhetünk, és a cég is úgy gondolja hogy elkötelezett tagja lehetünk a csapatnak.