Passzív álláskeresők a munkaerő piacon - segítünk dönteni!

Egy passzív álláskereső megszólítása mindenképp kihívást jelent a toborzók számára, de napjainkban egyre inkább jellemző hogy a munkahely váltás nem egy tudatos, előre megfontolt döntés.

blog-image

Hogyan reagáljunk arra, amikor egy cég keres meg minket, hogy dolgozzunk neki? Cikkünkben adunk pár tanácsot, hogy a helyes döntést hozzuk meg!


Egy passzív álláskeresőnek általában nincs fent az önéletrajza különböző állásportálokon, nem jelentkezik hirdetésekre, és ha van például Linkedin vagy Facebook fiókja, ott általában csak beszélget, kommentel. Ezek az emberek a munkahelyükön mondhatni elégedettek, talán egy-két problémájuk van, de ezektől eltekintve meg sem fordul a fejükben hogy távozzanak.


Ha magunkra ismertünk, gondoljunk csak bele:


Akár 15-20 éve egy munkahelyen dolgozunk, kialakult bennünk egy minden napi rutin, és a munkatársak közül is többeket barátnak mondhatunk. Kényelmes, megszokott munkánk van, majd kapunk egy megkeresést: „Szeretnél dupla annyit keresni mint most?” Te mit válaszolnál?


Nem túlzás, aki hosszú évek óta dolgozik egy bizonyos munkakörben, a munkaerőpiac változása gyakran tudta nélkül történik.


Adjunk esélyt magunknak is, és az ajánlatot adó cégnek is! Vegyük figyelembe az alábbi szempontokat, hogy meghozhassuk a legjobb döntést:


1. Az első ami eszünkbe juthat ilyenkor, az a kockázat. Kockázatos feladni a jelenlegi kényelmes pozíciónkat egy olyan munkahelyre ami csalódást is okozhat. El kell döntenünk, érzünk e magunkban kellő érdeklődést az új dolgok iránt.

2. A jelenlegi munkahelyünkön van e fejlődésre lehetőségünk? Vár e itt ránk olyan új élmény, tapasztalat amitől fejleszthetjük magunkat? Ha úgy érezzük nem, fontoljuk meg a váltás lehetőségét!

3. Előrelépés lesz e ha elvállaljuk az ajánlatot? Például: Szakmailag, anyagilag, vagy egyszerűen csak közelebb van a munkavégzés, és könnyebb a bejárás.

4. Ha eddig egy multi cégnél dolgoztunk, és egy kisebb, családias légkörű cégtől érkezik az ajánlat, az szintén adhat okot a gondolkodásra. Egy családias légkörben más a munkavégzés élménye, ez kihat a mindennapi életünkre is!


Ha átgondoltuk a fenti pontokat, ne féljünk tárgyalni. Bármikor mondhatunk nemet a megkeresésre, de tisztában kell lennünk azzal, hogy a cég is dönthet úgy, mégsem szerződnek le veled.


Bárhogy is alakuljon a tárgyalás kimenetele, hasznos lehet hogy rájöjjünk:

Szeretem a jelenlegi munkám, ezt akarom csinálni”, vagy épp az ellenkezője: „Miért nem váltottam korábban?”