Mit tehetünk, ha folyton elutasítják jelentkezésünket? Így éljük meg a kudarcot!

Sokaknak ismerős lehet álláskeresés kapcsán az elutasítás érzése. Vannak, akik karrierjük során csupán egy – két elutasítást kapnak, mások hónapok óta élik meg ezt a nehéz időszakot.

blog-image

Cikkünkben bemutatjuk, hogyan éljük meg a kudarcot! A visszautasításokból tanulhatunk is, hogy aztán előnyünkre fordítsuk az álláskeresésben!


Egy meghirdetett pozícióra általában csak egyetlen embert keresnek a cégek. Elkerülhetetlen tehát, hogy a többi jelentkező csalódjon amikor negatív elbírálásban részesülnek. Ilyenkor fogadjuk az elutasítást megértően, és ne személyes kudarcként fogjuk fel a visszautasítást!


Mit tehetünk annak érdekében, hogy jelentkezéseink hatékonyabbak legyenek, és legalább az állásinterjúra hívjanak be minket?


1.     Az első, és legfontosabb dolog egy megfelelő önéletrajz. Önéletrajzunk elkészítésénél vegyük figyelembe, hogy a munkaadó ezzel a „bemutatkozó anyaggal” fog először találkozni. Sokan állnak úgy az önéletrajz készítéshez, hogy: „úgyis a tapasztalat számít, a többi nem fontos!”

Valóban, a munkahelyi tapasztalat sokat jelent, de egy sablonos, egyszerű Önéletrajzban elveszhetnek ezek az ismeretek. Rajtunk kívül több tucat jelentkező érkezhet egy állásra! Ki kell tűnnünk a többi pályázó közül, erre egy kreatív, egyedi önéletrajz tökéletes fegyver!


2.     Mozgósítsuk ismeretségi köreinket, barátainkat. Nagyon sok állást úgy töltenek be, hogy azokat meg sem hirdetik, ugyanis ismerősök által már találtak embert az üresedésre. Ha van közvetlenül egy olyan cég ahol szívesen dolgoznánk, folyamatosan kövessük nyomon karrieroldalukat. Ide ugyanis gyakori hogy hamarabb kerülnek fel állások, mint a hirdetőportálokra!


3.     Lehetőség szerint kerüljük el, hogy olyan állásokat pályázunk meg, amik a végzettségünknek nem felelnek meg. Ha végső elkeseredésünkben bármilyen munkát elvállalnánk, még akkor is, ha azt nem szívesen csináljuk, akkor előbb utóbb ki fog derülni, hogy rossz helyen vagyunk. Vannak emberek, akik hosszabb ideig bírják ezt a fajta nehézséget, de vannak, akik már próbaidő alatt belátják, hogy ez nem az ő világuk. Ezzel nem csak magunkkal, de az adott vállalattal is kiszúrunk, a cégek többsége hosszú távra keres munkaerőt!


4.     Végül pedig: ha elküldtünk egy jelentkezést, ne várjunk annak elbírálására! Amennyiben van egy másik szimpatikus pozíció, már küldhetjük is a következő jelentkezést!


Ha egy igazán ütős Önéletrajzot szeretnél készíteni, tekintsd meg korábbi cikkünket!

https://www.draftme.hu/blog/allaskeresoknek/bongeszes/1

Behívtak egy állásinterjúra? Szuper! Olvasd el interjú tanácsainkat is!

https://www.draftme.hu/blog/allaskeresoknek/bongeszes/1