Hogyan készítsünk ütős önéletrajzot?

Szeretnénk Neked segíteni, hogy még eredményesebben tudj egy állást megpályázni. Persze egy jó cv csak félsiker, de sokat segíthet, hogy kitűnj a többi jelentkező közül és elsők között hívjanak be személyes interjúra.

blog-image

Összeszedtük pár pontban, mi az amire mindenképpen figyelj, amikor elkészíted önéletrajzodat.

1. Sablon önéletrajz használata
Rengeteg oldalon találkozhatsz ingyenes önéletrajz sablonokkal, ami jó kiindulás lehet. Előnye, hogy könnyen áttekinthető, azonban nehéz megjelentetni egyéniségedet.

2. Személyes adatok, elérhetőség és fotó
Legyen egyértelmű és érthető, kerüljük a bonyolult és hosszú megnevezéseket.

2. Vonzó bevezető szöveg
Csak a legfontosabb adatokat add meg, Családi állapot, nemzetiség, politikai nézet nem kell, hogy benne legyen és a HR-est nem elsősorban ez érdekli (és nincs is joga ilyen információkat kérni tőled)
Elérhetőségnek célszerű e-mail címet és telefonszámot is megadni. Ha nem szeretnéd, hogy a fejvadászok és a HR-esek egész nap hívogassanak, célszerű megjelölni az időpontot is, amikor elérhető vagy (és nem a munkád közben zavarnak).
Célszerű fotót is beszúrni a cv-be, de persze ne olyat amikor a haverokkal söröztök. Hasonlóra gondolj mint egy igazolványkép, azzal nagyon nem lőhetsz mellé.

3. Időrendben visszafelé haladj és ne felejtsd el a dátumokat
Figyelj arra, hogy szakmai tapasztalataidat, előző munkahelyeidet időrendben visszafelé írd le, tehát a jelenlegi (vagy legutóbbi) munkahelyed szerepeljen először. Ügyelj rá, hogy leírd mettől meddig dolgoztál az adott cégnél vagy munkakörben.

4. A megpályázott állásra szabd az önéletrajzodat
A fent említett sablonok jó kiindulást jelentenek, azonban érdemes az adott munkakörre szabni cv-det. Minden cég és pozíció más és más. Keresd meg a kulcs kifejezéseket az álláshirdetésben és ehhez mérten alakítsd önéletrajzodat.

5. Ne írjunk regényt, kerüljük a felesleges információk közlését
Nincs az a HR-es a világon aki egy összefüggő szövegezésű, 3-4 oldalas önéletrajzot elolvas, lehetünk bármilyen zsenik, sajnos már az előszűrésen elbukunk.
Tapasztalataidat, feladataidat röviden kifejezve, vázlat szerűen írd le és törekedj az egyértelmű kifejezésekre.

6. Ne hazudjunk
Felesleges és kellemetlen. Ha be is hívnak interjúra egy tapasztalt HR-es átlát a szitán és kellemetlen szituációba kerülhetsz.

7. Írjuk le elért eredményeinket, sikereinket
Nem kell szerénykedni, nyugodtan írjuk le egy-egy munkakörnél ha volt olyan eredményünk amire büszkék vagyunk.

8. Kerüld a sablonos kifejezéseket
Persze tudjuk, hogy mindenki csapatjátékos és kiváló kommunikációs készséggel rendelkezik, szabadidejében pedig sportol, utazik, főz és olvas. Kerüljük a sablonos kifejezéseket, csak olyat írjunk bele, amit tényleg igaz ránk.

9. Tanulmányok, egyéb képzések
Tanulmányaink mellet fontos megemlíteni, hogyha elvégeztél valamilyen kiegészítő képzést vagy tréninget.

Ha bármilyen kérdésed van, keress minket bátran, kollégáink segítenek Neked, hogy a legjobbakhoz igazolhass! ;)